Занимљива наука

Циљ секције Занимљива наука је проширивање знања о значају хемије и физике у свакодневном животу са посебним освртом на практичну примену у оквиру одговарајућих занимања. Секција се организује у циљу популаризације природних наука.

Координатор секције је Анела Милетић.

Ученици секције „Занимљива наука“ у научној радионици

У четвртак 5. октобра ученици наше школе (30 ученика првог, другог и трећег разреда) су учествовали у пројекту „ФИЗУМ“ у сарадњи са Центром за промоцију науке Београда који се реализовао у Научном клубу РЦУ. Пројекат се базирао на указивању повезаности природних наука и уметности.
У оквиру овог пројекта ученици су се бавили креирањем алгоритамске уметности помоћу рачунара као и стварањем разних уметничких форми. Пројекат се, уз вођење од стране едукатора реализовао кроз 4 дела:
1. учесници праве занимљиве слике употребом рачунара
2. праве Лисажуове фигуре и комбинацијом разних боја стварају што занимљивије уметничке форме
3. креирају Келтске чворове у квадратним оквирима које задају едукатори
4. се упознају таласима есперименталним путем слушајући музику.
Аутори и реализатори пројекта су, Далибор Рајковић, професор физике и информатике и студент докторских студија физике, Александар Миленковић, доцент на Институту за математику и информатику у Крагујевцу и Алекса Ђурђевић, стручно-технички сарадник на ПМФ-у у Крагујевцу.
Ученике су водили наставници Анела Милетић и Биљана Милојевић

Помрачење Сунца

Астрономска друштва саопштавају да ће се, из готово целе Европе, 25. октобра моћи да посматра цео ток делимичног помрачења Сунца.
Током тог природног феномена Месец ће се наћи између Сунца и Земље, тако да ће се Земља нека два сата налазити у Месечевој сенци. У максимуму, Месец ће прекрити 42% Сунчевог диска. Овакав распоред небеских тела се понавља сваких 18 година.
Ужице, 25. oктобар 2022.
Почетак: 11:22h
Максимум: 12:29h
Крај помрачења: 13:37h
Укупно трајање помрачења: 2:16h

Како не треба посматрати ову појаву?

Ова појава се не сме посматрати голим оком. Није проблем на тренутак погледати у помрачено Сунце, као што није проблем то урадити у било ком сунчаном дану. Сунце ће нас накратко заслепети, зенице ће се скупити, спустићемо капке и главу. Када поново погледамо, мало ћемо имати проблем са гледањем све док се зенице не прошире и привикну на нову количину светлости. Тада га више не смемо гледати без заштите. У зеницу ока долази велика количина зрачења која може трајно оштетити вид (физичари то пореде са оним експериментом када помоћу лупе можемо да запалимо папир). Такође, не можете гледати у Сунце помоћу сунчаних наочара (нису никаква заштита), кроз завесу, кроз затворен прозор, кроз разне објективе (телефон, двоглед, телескоп) уколико немају посебне филтере за посматрање Сунца.

Како треба посматрати помрачење Сунца?

Најбезбедније је гледати Сунце кроз филтер или посредно посматрати појаву.
Шта могу бити филтери?
Најједноставније је набавити стакло које служи као заштита код заваривања, са ознаком изнад 10 (то је плочица која кошта око 100 динара).
Уобичајено је да се користе наочаре са специјалним стаклима, које је код нас тешко пронаћи.
На друштвеним мрежама астронома постоје озбиљне полемике око алтернативних средстава која могу да глуме филтер, па их узмите са резервом (јако нагарављено стакло, дупли стари филм за фото-апарат, рендгенски снимак, дискови (стари CD који мора да буде потпуно непровидан за све осим за Сунце).
Сви се слажу да је најбезбедније Сунце гледати посреднo помоћу „Pinhole“ камере. То је једноставна направа која се прави од папира и мало алуминијума и представља претечу модерне камере (упутство)

Уколико буде ведро, изађите и гледајте овај природни фемомен (уз све мере опреза) и уживајте! Ако буде ведро, у уторак 25. можете доћи испред школе да заједно посматрамо тај природни феномен (око пола један је максимум затамњења).

Ученички радови – „експерименти код куће“
(он-лајн настава)

Ученици професорке Анеле Милетић